De anderhalvelijns hartrevalidatie studie

Hartrevalidatie is aanbevolen voor patiënten die een cardiaal event (bijv. een hartinfarct, hartfalen) hebben meegemaakt en/of hartchirurgie hebben ondergaan. Het is bewezen dat hartrevalidatie de fysieke gezondheid verbetert, de kans op nieuwe hart- en vaatproblemen verminderd en het risico op overlijden verlaagd.

Fysieke revalidatie is een belangrijk onderdeel in hartrevalidatie. In veel landen begint hartrevalidatie tijdens de ziekenhuisopname (fase 1) en gaat binnen zes weken over naar poliklinische hartrevalidatie binnen het ziekenhuis (fase 2). In Nederland wordt op steeds meer plekken de hartrevalidatie in fase 2 buiten het ziekenhuis georganiseerd. Redenen hiervoor zijn is dat het patiënt vriendelijker en kosten effectiever is. De hartrevalidatie vindt dichter bij huis plaats.

Sinds 2016 wordt vanuit Thorax Centrum Twente (TCT) de 2e fase van de hartrevalidatie ook niet meer gegeven binnen de muren van het ziekenhuis, maar in fysiotherapiepraktijken in de regio. Dit noemen we een 1,5e lijns constructie; de zorg wordt georganiseerd door de 2e lijn (het ziekenhuis, TCT), maar gegeven in de 1e lijn (de fysiotherapiepraktijk). Tot op heden is er geen onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het 1,5e lijns hartrevalidatieprogramma binnen TCT. Een eerdere studie heeft wel bewezen dat het conventionele TCT hartrevalidatieprogramma in het ziekenhuis bijdraagt aan het verbeteren van de functionele capaciteit en kwaliteit van leven van hartpatiënten. Het is onduidelijk of deze verbeteringen ook gelden voor een 1,5e lijns hartrevalidatieprogramma, zoals momenteel wordt aangeboden door TCT.

Het doel van deze studie is om te onderzoeken of een 1,5e  lijns hartrevalidatie bijdraagt aan het verbeteren van de functionele capaciteit, de ervaren kwaliteit van leven en de activiteiten in het dagelijks leven.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek vindt plaats binnen de aangesloten fysiotherapiepraktijken bij TCT. Patiënten volgen daar het reguliere hartrevalidatieprogramma zoals aangeboden door TCT. Binnen dit programma worden standaard gegevens verzameld, waaronder gegevens over de functionele capaciteit, kwaliteit van leven en de activiteiten in het dagelijks leven van hartpatiënten. Voor dit onderzoek vergelijken we de gegevens die bij aanvang (T0) en bij afronding van de hartrevalidatie na zes weken (T1) zijn verzameld.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Patiënten die hartrevalidatie krijgen vanuit het Thorax Centrum Twente.

Interventie(s)

Reguliere hartrevalidatieprogramma zoals aangeboden wordt door het Thorax Centrum Twente.

Verwachte aantal deelnemers

35-50 patiënten

Looptijd studie

De inclusie is inmiddels afgerond.

Deelnemende centra

Thorax Centrum Twente

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Ties te Wierik, BSc Fysiotherapeut ThoraxCentrumTwente en Fysiotwente. t.tewierik@mst.nl
ties@fysiotwente.nl

Dr. F.R. Halfwerk, Technisch Geneeskundige Cardio-Thoracale Chirurgie, MST, Enschede F.halfwerk@mst.nl

Meer informatie

De anderhalvelijns hartrevalidatie studie_PIF

Waar bent u naar op zoek?