Steeds meer patiënten maken gebruik van thuismonitoring. Zij doen thuis gezondheidsmetingen en houden deze bij in een app. Vaak zijn het mensen met een chronische aandoening. Maar ook vrouwen met zwangerschapsdiabetes of patiënten die thuis herstellen na een operatie of breuk worden vanuit huis ‘gezien’ door hun arts of verpleegkundige in het ziekenhuis. Gediplomeerde verpleegkundigen in het Medisch Service Centrum kijken mee en beoordelen de metingen. Zijn de waarden goed? Tot de volgende keer! Is of lijkt er iets afwijkends te zien? Dan neemt de verpleegkundige direct contact op met de patiënt.

Ons Medisch Service Centrum begon in december 2023 met het monitoren van 300 mensen met COPD. Op dit moment monitoren ze hier 1600 patiënten in 7 verschillende zorgpaden:   COPD, hartfalen, astma, darmchirurgie, beroerte, bepaalde hartproblemen en zwangerschapsdiabetes.

Hybride zorg: thuis en in het ziekenhuis
De juiste zorg op het juiste moment en op de juiste plek. Met dit uitgangspunt is MST, samen met de andere Santeon ziekenhuizen, in snel tempo bezig met het digitaliseren van zorg in de vorm van thuismonitoring: deels vanuit huis en deels in het ziekenhuis. Met thuismonitoring krijgt de patiënt meer inzicht en daardoor meer regie op de eigen zorg.  Thuismeten is één van de oplossingen die op termijn kan helpen om de zorg toegankelijk te houden.

“Ik wil het hele team  een enorm compliment geven. Direct antwoord en altijd even correct. Ik hoef nu minder vaak naar het ziekenhuis. Dat doet me goed!’ Patiënt met COPD

 Zorg bij Jou
De Santeon ziekenhuizen hebben thuismonitoring georganiseerd in Zorg bij Jou, een digitale zorginnovatie van Santeon. Het Zorg bij Jou team ondersteunt zorgprofessionals bij het ontwikkelen en implementeren van hybride zorgpaden. Van COPD tot Virtual Fracture Care, elk Santeon ziekenhuis is leidend in 1 of meerdere zorgpaden. Is een zorgpad ‘af’, dan kan deze ook in de andere ziekenhuizen worden uitgerold. Zorg bij Jou deelt kennis en ontwikkelt slimme digitale oplossingen voor hybride zorg. Zorg bij Jou wil doorgroeien naar een landelijk platform, waar ook andere zorgaanbieders – zoals huisartsen of verpleeghuizen- kunnen aansluiten.

De begrippen

Thuismonitoring
De zorgprofessional bepaalt of de patiënt gebruik kan maken van thuismonitoring. De patíënt krijgt informatie, wordt geholpen met de thuismonitoringsapp en krijgt eventuele meetapparatuur mee naar huis. Patiënten meten thuis hun parameters zoals bloeddruk en hartslag en kunnen daarnaast vragen over hun klachten beantwoorden. Deze sturen zij in via een app op hun telefoon of tablet.

Hybride zorg
Digitale zorg (thuismonitoring) afgewisseld met fysieke zorg in het ziekenhuis

Medisch Service Centrum
Hier controleren gediplomeerde verpleegkundigen de meetgegevens die binnenkomen. Zij onderhouden voor het thuistraject alle contacten met de patiënt

Zorg bij Jou
Een digitale zorginnovatie van Santeon. Nu nog gericht op het ontwikkelen van hybride zorgpaden voor de Santeon ziekenhuizen. Zorg bij Jou wil doorgroeien naar een landelijk platform voor hybride zorg, voor alle zorgpartners.

Waar bent u naar op zoek?