Kenniscentra

Kenniscentra

In het nieuwe ziekenhuis zijn verschillende kenniscentra waar medisch specialisten hun kennis kunnen delen door er te werken, elkaar te ontmoeten en te vergaderen. De ruimtes zijn niet toegankelijk voor bezoekers of patiënten, maar zijn werkruimtes voor de verschillende specialismen.

In het nieuwe ziekenhuis wordt door de nieuwe indeling de samenwerking tussen de specialismen gestimuleerd. De kenniscentra zijn fysiek aanwezig in het ziekenhuis ; de ‘huisjes’ in de hal, maar ook bijvoorbeeld het Auditorium waar lezingen gegeven kunnen worden. Door de Digitale Status Voering (DSV) verdwijnen de papieren medische dossiers van de bureaus. Voordeel is dat patiëntgegevens dan in principe op elke ‘inlogplek’ beschikbaar zijn.

auditorium mst

De ‘huisjes’ in de atria

Het zijn echte blikvangers vanaf de Koningstraat: de drie bijzonder gevormde huisjes met ronde ramen, die direct achter de glazen gevels in de atria staan. Iedereen kan wel iets bedenken bij wat zich straks in deze huisjes afspeelt, maar wij willen u graag uitleggen welke functie ze echt hebben in het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis.

Huisjes in MST
Foto: Tjeerd Derkink

Bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis is veel aandacht besteed aan optimale zorg voor de patiënt, maar er is ook goed nagedacht over de werkplekken van de zorgverleners. Aan de architect is gevraagd hiervoor extra ruimte in de atria (binnenpleinen) te creëren. Uiteindelijk is hij tot deze vormgeving gekomen, die past bij de architectuur van het gebouw, maar toch goed op zichzelf staat. Niet alleen qua vormgeving, maar ook door de openingen in het huisje.

Zoals dit een leidraad is door het hele gebouw hebben de huisjes ronde ramen. Dit is in eerste instantie noodzakelijk voor lichtinval, maar het is ook leuk dat het een bijzondere werkruimte wordt. Op tekening vallen de huisjes klein uit, maar in werkelijkheid zijn het grote eengezinswoningen. Deze hebben een prominente plek gekregen in het gebouw.

De drie huisjes aan de Koningstraat zijn tweelaags gebouwen met een trap. Op de bovenverdieping komt een multifunctionele ruimte met een grote tafel en voldoende zitplaatsen. Het wordt een bruisend gebied, waar medewerkers door de openingen het atrium of de stad in kunnen kijken. In het laatste atrium (wat niet vanaf de openbare weg te zien is) staat een vierde huisje met maar liefst drie bouwlagen. Dit huisje heeft een andere vorm en staat gedeeltelijk op de eerste en tweede verdiepingsvloer.

Welke functies komen er in deze gebouwen? 

Hoofdzakelijk zijn de huisjes ingericht als kenniscentra. Dat is een moderne vorm van gezamenlijke kantoorgebieden van diverse zorgspecialismen. Het kenniscentrum van een medisch specialisme ligt steeds in de directe omgeving van de polikliniek waar u als patiënt de zorgverlener bezoekt. De kenniscentra bieden medisch specialisten en overige zorgverleners voorzieningen om rustig te werken, elkaar te ontmoeten, te overleggen, te vergaderen of kennis te delen met collega’s. Ook het ondersteunend personeel van de medisch specialisten en overige zorgverleners krijgen hun werkplek in de kenniscentra.

Het huisje in het eerste atrium aan de Koningstraat is bijvoorbeeld het kenniscentrum van de poliklinieken Radiotherapie en Chirurgie. De medewerkers die daar werken, kunnen zich in de huisjes terugtrekken en hun werk doen achter hun bureau of in de gemeenschappelijke ruimten. In de huisjes komen ook diverse voorzieningen die de zorgverleners ondersteunen, zoals pantryblokken (keukenblokken), koffiehoeken en vergaderruimten maar ook concentratiewerkplekken en ruimten om privacy te hebben voor telefoongesprekken met patiënten.

Kijk voor meer specifieke bouwdetails naar aflevering 19 van het tv-programma ‘Uw ziekenhuis’:

Waar bent u naar op zoek?