Van levensbelang

Van levensbelang | Medische Publieksacademie Twente

Bekijk hier de uitzending terug

Met de Medische Publieksacademie Twente wil MST belangstellenden verder kennis laten maken met ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Eerder organiseerden we in MST in een zaal vol publiek bijeenkomsten waarbij specialisten van MST hun kennis deelden. Deze keer doen we dat digitaal.

De allereerste online Medische Publieksacademie Twente staat in het teken van de samenwerking met het Ministerie van Defensie. Als je denkt aan MST, denk je waarschijnlijk niet direct aan Defensie. Toch werkt MST al jarenlang samen met Defensie. MST is namelijk één van de twaalf relatieziekenhuizen in Nederland. Hier werkt het militair medisch personeel als zij niet op uitzending zijn om zo hun kennis en vaardigheden te onderhouden. Als ‘wederdienst’ levert MST chirurgische capaciteit aan Defensie met OK-teams.

Tijdens de Publieksacademie gaven we antwoord op een aantal vragen, waaronder:

  • Wat betekent een relatieziekenhuis voor jou als patiënt?
  • Wat betekent deze samenwerking voor MST in tijden van corona?
  • Welke zorgfuncties zijn er bij MST en Defensie?

Vragen die niet zijn beantwoord in de uitzending

In de uitzending van de Publieksacademie konden helaas niet alle vragen behandeld worden. Onderstaand zijn de vragen en antwoorden te zien die onze sprekers naderhand hebben gegeven.

Er zijn meerdere routes mogelijk. Een mogelijke route is om te solliciteren bij defensie en de opleiding tot algemeen militair verpleegkundige te volgen. Dan bent u beroepsmilitair. Een twee route is om een vervolgopleiding te doen als spoedeisende hulp verpleegkundige, IC verpleegkundige, Operatie assistent of anesthesie medewerker. Als u die opleiding heeft afgerond kan u solliciteren voor een baan als beroepsmilitair of als reservist bij een defensie relatie ziekenhuis. Meer informatie kunt u vinden op werkenbijdefensie.nl.

Bedankt voor uw vraag. Helaas is dit niet mogelijk. Alleen de beroepsmilitairen en reservisten kunnen op uitzending.

Deze vragen zijn tijdens de uitzending beantwoord door de sprekers. In tijden van crises (zoals nu met het coronavirus) is de ervaring van militairen nuttig in het MST. De defensie medewerker zijn getraind om tijdens crises te handelen en te werken in een commandostructuur. Voor defensie is het prettig dat zij de beschikbaarheid hebben van personeel dat door hun werk in het MST ervaring heeft in het behandelen van ernstig meervoudig gewonde patiënten.

Sollicitanten bij defensie worden medisch gekeurd. Dit bestaat onder andere uit een controle van de bloeddruk en het gewicht. Ook worden de ogen en het gehoor gecontroleerd. Vervolgens is er een fysieke test die gehaald moet worden, deze wordt gevolgd door een psychologische keuring. Meer informatie kunt u vinden op

Bedankt voor uw vraag. Alle traumachirurgen in het MST zijn gespecialiseerd in de behandeling van polytrauma patiënten. De meeste botbreuken worden behandeld door traumachirurgen. Afhankelijk van de locatie worden botbreuken ook behandeld door orthopeden, plastische chirurgen en mond-kaak-aangezicht chirurgen. De medische ingrepen die je beschrijft zijn complex en worden bij voorkeur alleen uitgevoerd door getrainde ervaren medische professionals.

De sprekers

Majoor Hasebos, Defensie

In 1981 is Majoor Hasebos begonnen als dienstplichtig Sergeant der Infanterie. Na 14 jaar infanterie is hij overgestapt naar de Geneeskundige Dienst. Binnen de Geneeskundige Dienst heeft hij diverse functies vervuld waarvan de laatste Hoofd Militair Geneeskundige Opleidingen is geweest.

Jan den Boon, bestuurslid MST

Jan den Boon voorzitter RvB MST

Jan den Boon is lid Raad van Bestuur van MST en onderhoudt bestuurlijk de contacten met Defensie. Tijdens de publieksacademie legt hij uit wat de samenwerking precies inhoudt en wat de samenwerking betekent voor MST.

Rayner Maayen, traumachirurg MST

Rayner is traumachirurg op de Spoedeisende Hulp in MST. Een aantal maanden geleden heeft hij zijn opleiding bij Defensie afgerond. Waarom heeft hij de opleiding bij Defensie gevolgd, en hoe ziet zo’n opleidingstraject eruit? Hij vertelt het je tijdens de publieksacademie!

Danouque Brunninkhuis, operatie-assistent MST

Operatie-assistent Danouque heeft in 2018 haar opleiding bij Defensie afgerond. In augustus is zij voor het eerst voor Defensie op buitenlandplaatsing naar Curaçao geweest. Hoe was dat voor haar en heeft ze hier vaardigheden geleerd die ze kan gebruiken tijdens haar werk in MST? Het antwoord hierop hoor je tijdens de publieksacademie.

Ralph De Wit, traumachirurg MST

Traumachirurg MST Ralph de Wit

Traumachirurg Ralph de Wit behandelt de meest ernstig gewonde patiënten. Hij werkt al 18 jaar bij Defensie en is al meerdere malen op uitzending geweest. Deze ervaring neemt hij mee tijdens zijn werk in MST en tijdens een crisis, zoals nu tijdens corona. Hoe dat precies werkt en wat dat inhoudt voor de patiënt legt hij uit tijdens de publieksacademie.

Waar bent u naar op zoek?