Ongeluk in de hersenen | Medische Publieksacademie Twente
Als je denkt aan een beroerte, denk je misschien dat alleen oudere mensen dit kan overkomen. Maar wist je dat ook jonge mensen hiermee te maken kunnen krijgen? De gevolgen van een beroerte, letterlijk ‘een ongeluk in de hersenen’ en ook CVA genoemd, kunnen een grote impact op iemands leven hebben en blijvende beperkingen betekenen.
Tijdens deze Medische Publieksacademie Twente hoor je wat een beroerte precies is, hoe je het kunt herkennen en wat oorzaken zijn. Neuroloog Renate Arntz, verpleegkundig specialist Hanneke Droste, revalidatiearts Jan Wagenaar en interventieradioloog Paul Akkermans geven antwoord op vragen als:
- Wat is het verschil tussen een hersenbloeding en een herseninfarct?
- Waarom is het belangrijk om snel aan de bel te trekken bij klachten?
- Hoe wordt een bloedpropje verwijderd?
Ook komen er patiënten aan het woord. Zij vertellen wat hen is overkomen en wat dat betekent, niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun partners.
Met de Medische Publieksacademie Twente wil Medisch Spectrum Twente (MST) belangstellenden verder kennis laten maken met ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Voorgaande uitzendingen bekijken? Dat kan hier.
De uitzending
- 16 september, 19.00u (en later terug te kijken)
- Te volgen via deze webpagina, Facebook en YouTube
- Gratis te volgen
- Algemene vragen die tijdens de uitzending via de chat worden gesteld, beantwoorden we na de uitzending op deze pagina in een FAQ
Vragen die niet zijn beantwoord in de uitzending
In de uitzending van de Publieksacademie konden helaas niet alle vragen behandeld worden. Dit zijn de meestgestelde vragen met de antwoorden van de sprekers.
Er bestaat zeker een kans om volledig te herstellen na een beroerte, maar er bestaat ook een kans dat er restklachten blijven. Het herstel is van veel factoren afhankelijk zoals de grootte van het herseninfarct/bloeding, het herstelvermogen van het brein, leeftijd e.d. Het meeste herstel vindt plaats in de eerste maanden tot half jaar. Daarna worden de stappen in herstel steeds kleiner tot aan ongeveer een jaar na de beroerte.
Het herstel na een herseninfarct is de eerste weken het grootst, maar kan nog doorzetten tot ongeveer een jaar na het herseninfarct. Na die tijd is het minder waarschijnlijk dat iemand nog gaat herstellen.
Via de huisarts of praktijkondersteuner kun je preventiemaatregelen nemen door te controleren op de risicofactoren. Hiermee wordt bedoeld controle van bloeddruk, suiker- en cholesterolwaarden, begeleiding bij verandering van leefstijl (stoppen met roken, meer bewegen, gezonde voeding, matig met alcohol e.d.)
Als de patiënt na een CVA angstig blijft voor een volgende, zijn er verschillende middelen om de angst die er achter kan blijven aan te pakken. Denk hierbij aan voorlichting over kans op herhaling, uitleg en psychische ondersteuning (eventueel via GGZ ondersteuner of psycholoog) bij verwerken/acceptatie en eventueel angstregulatie.
Er bestaat een kans dat een herseninfarct zich herhaalt, maar met goede behandeling van de risicofactoren is deze kans gelukkig niet groot. Dit risico is ook afhankelijk van de oorzaak en de hoeveelheid risicofactoren die een patiënt heeft.
Nee, een bloedpropje in de slagader van de hersenen is niet hetzelfde als een verkalking. Met bloedpropjes bedoelen wij bloedstolsels die zich in de bloedbaan bevinden, terwijl slagaderverkalking in de wand van een bloedvat zit. Slagaderverkalking kan dus niet worden verwijderd op de manier zoals in de uitzending besproken.
Een te hoog cholesterol heeft invloed op alle bloedvaten in het lichaam, dus ook op de bloedvaten naar de hersenen. Een te hoog cholesterol is dan ook 1 van de risicofactoren voor het ontwikkelen van een herseninfarct.
Herseninfarcten of TIA’s komen op jongere leeftijd minder vaak voor. Wanneer iemand gezond leeft en geen risicofactoren heeft (te hoog cholesterol, suikerziekte, hoge bloeddruk, roken), is de kans klein dat iemand een TIA of een herseninfarct krijgt op jonge leeftijd. Cholesterolarme voeding geeft echter geen garantie dat je geen TIA of herseninfarct krijgt, maar je verlaagt het risico op een TIA/herseninfarct wel.
Spanningen, angsten of depressies geven op zich geen verhoogde kans op een herseninfarct of TIA. Soms zie je echter wel dat door de spanningen, angsten of depressies de bloeddruk stijgt of dat mensen minder goed voor zichzelf zorgen (ongezond eten, weinig bewegen, meer roken e.d.) en dit zijn wel risicofactoren voor het ontwikkelen van een herseninfarct of TIA.
Als je goed let op de risicofactoren, zoals bloeddruk en cholesterolwaarden goed op orde, een gezonde leefstijl (niet roken, bewegen, gezonde voeding) en goed de voorgeschreven medicijnen gebruiken, maak je de kans op een nieuwe TIA/herseninfarct zo klein mogelijk, maar de kans is helaas nooit 0%.
Operatief ingrijpen is erg afhankelijk van het type hersenbloeding en de locatie. Op dit moment lijkt opereren voor een groot deel van de patiënten met een hersenbloeding niet effectiever. Echter wordt er momenteel veel onderzoek gedaan naar de beste (operatieve) behandelingsmogelijkheden voor een hersenbloeding.
Door je risicofactoren te (laten) controleren kan je kijken of je risico loopt. Denk hierbij aan bloeddruk, cholesterol, kritisch kijken naar je leefstijl (niet roken, matig met alcohol, voldoende bewegen, gezonde voeding), komt het in de familie veel voor, etc.
Na een beroerte kan het lichaam zelf verder herstellen. Dit herstel kan maanden tot een jaar na de beroerte doorzetten. Herstel treedt gedeeltelijk op doordat hersencellen zichzelf herstellen en deels doordat andere hersencellen functies overnemen.
Uiteraard wordt in MST hier ook aandacht aan geschonken, maar dat is een heel ander ziektebeeld en over het algemeen is hiermee geen relatie met een beroerte.
CADASIL is een zeldzame erfelijke aandoening, waarbij herseninfarcten voorkomen. Helaas is CADASIL niet te genezen.
De sprekers
Renate Arntz, neuroloog
Renate Arntz is sinds 2019 werkzaam als neuroloog in het Neurocentrum van MST. Haar aandachtsgebied is de vasculaire neurologie oftewel herseninfarcten en hersenbloedingen. Ze heeft een bijzondere interesse in beroertes op jonge leeftijd. Ze houdt zich bezig met de beroertezorg op de Spoedeisende Hulp, stroke-afdeling, maar ook de zorg in de regio.
Paul Akkermans, interventieradioloog
Paul Akkermans werkt sinds 2021 als radioloog in MST. Zijn aandachtsgebied is de interventieradiologie. Met behulp van röntgengeleiding, CT-geleiding of echografie kan hij allerlei behandelingen uitvoeren. Denk daarbij aan het stoppen van acute bloedingen, het wegbranden van tumoren of het verwijderen van een bloedpropje in het hoofd bij patiënten met een beroerte.
Jan Wagenaar, revalidatiearts
Jan Wagenaar is sinds 2005 revalidatiearts en werkzaam in Roessingh, centrum voor Revalidatie. In 2018 is hij in MST gaan werken om vanuit Roessingh de aandachtsgebieden neurologie en neuro-traumatologie verder te ontwikkelen; hieronder vallen onder andere CVA en schedel-hersenletsel. Daarnaast is hij plaatsvervangend opleider revalidatiegeneeskunde in opleidingscircuit Twente, waarbinnen de stage ziekenhuisrevalidatie een belangrijk onderdeel is.
Hanneke Droste, verpleegkundig specialist
Hanneke Droste werkt sinds 1998 in MST en sinds 2013 als verpleegkundig specialist in het Neurocentrum. Haar aandachtsgebied is de vasculaire neurologie. Zij ziet CVA en TIA patiënten na opname op de polikliniek. Hier wordt het huidig functioneren besproken, risicofactoren en leefstijl doorgenomen, behandeling en zorg zo nodig bij gesteld. Daarnaast werkt ze voor de TIA service, is ze betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en diverse andere zaken rondom CVA en TIA zorg.
Op de hoogte blijven?
Een herinnering ontvangen op de dag van de Publieksacademie of een vraag voor één van de sprekers? Laat het hier weten!