Jong & kanker: Wat doet het met je relaties, kinderwens, werk, hypotheek als je kanker krijgt?

Jong&Kanker: | Medische Publieksacademie Twente

Wat doet het met je relaties, kinderwens, werk, hypotheek als je kanker krijgt?

In deze publieksacademie gaan we het hebben over kanker bij jonge mannen en de impact dat dit heeft op hun leven. Het zorgt voor veel vragen, op het gebied van werk, hypotheek, relaties, kinderwensen, gezin, studie en ga zo maar door. We doen aan de hand van een specifieke vorm van kanker die voornamelijk voorkomt bij jonge mannen, zaadbalkanker, ook wel testiscarcinoom genoemd. Dit is een vorm van kanker die ontstaat in de zaadbal, ook wel testis of testikel genoemd. Per jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 800 nieuwe patiënten zaadbalkanker vastgesteld.

Tijdens deze Medische Publieksacademie Twente vertellen vijf specialisten over het traject dat iemand doorloopt. We bespreken onder andere de symptomen, behandelingen, fertiliteit en werk. Marino Asselman, uroloog, Machteld Wymenga, internist-oncoloog, Brigitte Heck, verpleegkundig specialist, Marieke Verberg, gynaecoloog en Ton Jenner, bedrijfsarts consulent oncologie vertellen je graag meer over hun specialisme.

Ook zien we drie jonge mannen die met de ziekte te maken hebben gehad. Ze vertellen wat dit met hen heeft gedaan en welke impact het heeft gehad op hun leven. Zaken als het krijgen van de ziekte terwijl je een eigen bedrijf hebt, nog studeert, of net een baan hebt komen hierbij aan bod.

Met de Medische Publieksacademie Twente wil Medisch Spectrum Twente (MST) belangstellenden verder kennis laten maken met ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Voorgaande uitzendingen bekijken? Dat kan hier.

De uitzending

  • 18 november, 19.30 uur (terug te kijken via deze pagina)
  • Wil je een herinnering? Laat dan je e-mailadres hier achter!
  • Wij sturen je een herinnering op de dag van de publieksacademie en je ontvangt een terugblik enkele dagen na de uitzending.

Bekijk hier de uitzending

Tijdens chemotherapie mag er gerust gezoend, ook tongzoenen is geen probleem. Seksueel contact tijdens chemotherapie mag ook. Tijdens het informatie gesprek over de chemotherapie wordt hier uitgebreid op in gegaan.

In de uitzending vind je het antwoord op deze vraag.

In de uitzending vind je het antwoord op deze vraag.

Dit kun je vinden in de uitzending

In principe komt alles aan bod tijdens het informatie gesprek bij verpleegkundig specialist en bij de internist oncoloog.

Indien er wordt overgegaan tot chemotherapie wordt er ook rekening met het gezin gehouden. In de consulten nadien zeker. Meestal komt partner ook mee. Mocht patiënt kleine kinderen hebben dan hebben we ook aandacht hiervoor. Denk aan www.kankerspoken.nl. Maar het is in opzet een genezende ziekte, dus behandeling staat voorop.

Ik denk dat het niet zozeer een kwestie van geluk (of pech) hebben is.

Bedrijfsartsen dienen een breed scala van aandoeningen te kunnen beoordelen en te vertalen naar inzetbaarheid voor een nog breder scala van functies.

En iedere bedrijfsarts heeft daarbij zo zijn aandachtsgebieden of specialisaties.

Mocht je twijfels hebben over de deskundigheid of ervaring van je bedrijfsarts op een specifiek gebied -in dit geval kanker en werk- dan asdviseer ik het volgende.

Bespreek je bezwaren met je bedrijfsarts en leg hem/haar uit dat jouw verwachtingen anders zijn dan wat jou geadviseerd wordt.

Je kunt je wens kenbaar maken om een in kanker en werk gespecialseerd bedrijfsarts (een BACO) te raadplegen. Zie voor een BACO in je buurt: https://www.nvka.nl/BACO/

Het zou mooi zijn als je dat in goed overleg met je bedrijfsarts open en eerlijk kunt bespreken en dan tot een keuze kunt komen.

Tot slot: in beide gevallen zal je werkgever de kosten moeten vergoeden, dus ook van die kant is steun gewenst.

De sprekers

Brigitte Heck,verpleegkundig specialist

Brigitte Heck werkt sinds 1983 in MST. Sinds 1991 is zij werkzaam binnen de oncologie. Eerst als verpleegkundige op de dagbehandeling oncologie/hematologie en sinds 2019 als verpleegkundig specialist op de dagbehandeling oncologie/hematologie. De patiënten met testiscarcinoom ziet zij vooraf aan de behandeling op de poli om informatie te geven over het behandeltraject en na de behandeling vervolgt zij die samen met dr. Wymenga.

Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie

Ton Jenner is bijna 40 jaar werkzaam als bedrijfsarts. In 2014 heeft hij zich gespecialiseerd tot bedrijfsartsconsulent oncologie. Dat is een bedrijfsarts met specifieke kennis van de problematiek rond kanker en werk. In die rol begeleidt en adviseert hij werkenden die tijdens of na de kankerbehandelingen hun werk weer willen oppakken of na werkhervatting last houden van de late gevolgen van de ziekte of de behandelingen.

Marieke Verberg, gynaecoloog

Marieke Verberg is sinds 2013 werkzaam als gynaecoloog in het MST en Fertiliteitskliniek Twente. Fertiliteitskliniek Twente is een zelfstandig behandelcentrum waar mensen met een onvervulde kinderwens of bedreigde vruchtbaarheid behandeld kunnen worden. Het aandachtsgebied van Marieke Verberg is naast de fertiliteitszorg ook de zorg voor vrouwen met endometriose.

Marino Asselman, uroloog

Marino Asselman werkt sinds 2010 als uroloog in het MST. Zijn werkzaamheden omvatten onder andere de behandeling van patiënten met verschillende urologische tumoren. Een specifiek aandachtsgebied van hem is de laparoscopische robotchirurgie waarbij hij met behulp van het Da Vinci robotsysteem op de operatiekamer in het MST operaties uitvoert.

Machteld Wymenga, internist oncoloog

Machteld Wymenga is sinds 2004 werkzaam als internist oncoloog in het MST. Zij heeft als aandachtsgebieden onder andere borstkanker, gynaecologische tumoren en urologische tumoren. Bij deze laatste groep hoort ook zaadbalkanker (testistumor). Dit is een tumortype dat niet zo heel vaak voorkomt, nogal eens op jonge leeftijd voorkomt en vaak te genezen is!

Waar bent u naar op zoek?