Ouderen op de Intensive Care

Een opname op de Intensive Care (IC) komt vaak onverwacht en patiënten zijn meestal niet in staat om te communiceren. Hoe maak je dan de juiste beslissing? Intensivist Wytze Vermeijden: “Hoe fitter iemand is, hoe groter de kans dat diegene (redelijk) herstelt.”


Hoe fitter iemand is, hoe groter de kans dat diegene (redelijk) herstelt.

Wytze Vermeijden

Op de Intensive Care worden opgenomen, is geen goed nieuws.

“Voor de meeste patiënten is de IC levensreddend, maar een IC-opname is altijd intensief en zeker voor kwetsbare ouderen. Een derde van de ouderen die onverwacht op de IC komt, dus met spoed, overlijdt tijdens de IC-opname. Nog eens een derde overlijdt binnen een jaar. Van de mensen die wel herstellen, hebben sommigen daarna gezondheidsklachten en dat komt deels door de opname.”

Welke ouderen komen op de IC?

“Iemand kan om verschillende redenen op de IC worden opgenomen. Bijvoorbeeld omdat diegene na een geplande kankeropatie beter moet worden bewaakt vanwege broosheid of een orgaan dat minder goed functioneert. Ook kan na een behandeling een complicatie ontstaan, zoals een bloedvergiftiging of longontsteking. En een grote groep ouderen komt direct bij ons vanwege een reanimatie.”

Hoe maak je de afweging of iemand baat heeft bij een IC-opname?

“Dat is een heel moeilijke beslissing. We bellen sowieso de behandelaar en kijken natuurlijk naar de ernst van de ziekte. Ook willen we weten hoe de fysieke en mentale conditie van de patiënt was gedurende zijn of haar leven. Tussen ouderen zijn veel verschillen en iemands fitheid bepaalt mede of een behandeling wel of niet mogelijk is. Daarnaast vinden we het belangrijk om te
weten wat diegene zelf wil. Hoe belangrijk is het bijvoorbeeld voor de patiënt dat hij of zij na de behandeling nog zelfstandig kan wonen?”

Iemand die op de IC komt, is niet altijd aanspreekbaar. Hoe ga je daar mee om?

“We praten in dat geval met de naasten, maar het kan zijn dat zij geen concrete informatie kunnen geven. Bijvoorbeeld omdat de naaste dementerende is of erg geschrokken. We hopen altijd dat er door de artsen, verpleegkundigen of patiënt zelf iets is opgeschreven over de medische status. Het helpt ons als we bijvoorbeeld weten of diegene nog kon fietsen en zelfstandig woonde. Maar ook wat de wensen, verwachtingen en levensdoelen zijn van de patiënt. Wanneer wil je wel behandeld worden en wanneer niet? Sommige mensen zien af van behandeling als het gevolg kan zijn dat ze daardoor in een verzorgingstehuis komen. Of als ze niet meer zelfstandig boodschappen kunnen doen, of moeilijker de krant kunnen lezen.”

Kun je als arts inschatten hoe iemand uit een IC-opname komt?

“Niet altijd. Als iemand zich altijd zelfstandig kon redden, dan zijn de kansen op een goede kwaliteit van leven na de opname aanmerkelijk groter dan wanneer dat niet het geval is. Cognitief functioneren is daarbij belangrijker dan de fysieke zelfredzaamheid. Iemand die al een geheugenstoornis had, kan door een IC-opname een flinke klap krijgen. Daarom is het zo belangrijk dat we weten hoe kwetsbaar iemand is; dat heeft invloed op de behandeling die je kiest. Leeftijd zegt niet ,alles.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Kanker op hoge leeftijd’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?