Wiebe Verra

Totale heupprothese via de voorste benadering

In MST is het voor patiënten die een totale heupprothese moeten krijgen mogelijk om deze via de voorste benadering te laten plaatsen. Steeds meer ziekenhuizen in Nederland bieden deze behandeling aan. In Twente is MST het enige ziekenhuis waar dit mogelijk is. Voor het plaatsen van een totale heupprothese via de voorste benadering is speciale expertise nodig, die bij de afdeling orthopedie in MST aanwezig is.


Bij de voorste benadering hoeven geen spieren los gemaakt te worden.
Wiebe Verra

Welke benaderingen van een totale heupoperatie zijn er?

“Bij mensen met klachten van heupartrose wordt er meestal gekozen voor een totale heupprothese (kunstheup). Om bij het heupgewricht te komen zijn er verschillende benaderingen mogelijk. De meest uitgevoerde benadering is achter het heupbot langs via een snede aan de zijkant van het bovenbeen. Dit wordt de achterste of posterieure benadering genoemd. Een andere mogelijkheid is om via de zijkant de heup te benaderen. Dit wordt de laterale benadering genoemd. Bij beide operaties worden spieraanhechtingen losgemaakt en aan het einde weer vastgemaakt. Deze benaderingen zijn voorbeelden van een goede, betrouwbare en goed onderzochte methode om patiënten te opereren. Wel worden er met name in de eerste weken na de operatie beweegbeperkingen geadviseerd, om het risico op een heupkop die uit de kom schiet te verlagen. Sinds november 2018 kan er in MST ook geopereerd worden via de voorste benadering.”

Wat is de voorste benadering?

“Bij de voorste benadering zit de snede aan de voorzijde van het bovenbeen. Hierbij hoeven geen spieren los gemaakt te worden om bij de heup te komen; deze worden als het ware aan de kant gehouden. Vooral in de eerste dagen na de operatie is dit gunstig. De snede die gemaakt wordt, is niet kleiner dan bij de andere benaderingen, maar bevindt zich op een andere plaats. Een nadeel van de snede aan de voorzijde is dat er een zenuw, die het gevoel geeft aan de zijkant van het bovenbeen, beschadigd kan raken. Als dit gebeurt (in 5-10% van de gevallen) levert dit een dove plek op. Dit gaat vaak snel over.”

Waarom is de voorste benadering steeds populairder?

“Dit komt omdat er goede resultaten geboekt zijn, vooral op het gebied van revalideren en stabiliteit van de heup. De patiënt heeft minder last van beperkingen na de operatie dan bij andere benaderingen. De voorste benadering techniek werd in Frankrijk al toegepast in de jaren ’50 van de vorige eeuw. De laatste tien jaar zijn er verschillende aanpassingen bedacht waardoor de techniek nog beter uitvoerbaar is geworden voor het plaatsen van totale heupprothesen.”

Wanneer kunnen geopereerde patiënten naar huis?

“Wij streven ernaar de patiënten de dag na de operatie weer naar huis te laten gaan. Sommige patiënten, die bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg geopereerd zijn, mogen dezelfde dag nog naar huis. Patiënten kunnen ontslagen worden wanneer de pijn onder controle is; lopen goed gaat (traplopen bijvoorbeeld moet geoefend worden, zodat het thuis goed gaat) en de wond droog is. Patiënten die zijn geopereerd, worden dezelfde dag nog gevraagd om uit bed te komen. We adviseren de patiënt hierbij altijd om krukken te gebruiken, totdat het lopen veilig gaat en het gebruik hierna snel afgebouwd kan worden. Patiënten kunnen gewoon op hun zij slapen en er is geen aanpassing van stoel of bed nodig. Wel moet rekening gehouden worden met een herstelduur van twee tot drie maanden; zo lang heeft het lichaam nodig om goed te kunnen herstellen van een grote operatie als deze.”

Waar bent u naar op zoek?