Eino van Duyn

Behandeling van darmkanker

Fascinerend vindt hij het, dat je een stukje van de darmen kunt verwijderen – of zelfs de hele dikke darm – en dat ze dan alsnog kunnen genezen en functioneren. Eino van Duyn weet dat darmkanker relatief goed te behandelen is, mits je er tijdig bij bent. Over nuchtere Twentenaren en vernuftige operatietechnieken.

Darmkanker is relatief goed te behandelen
Eino van Duyn

Hoeveel mensen met darmkanker opereren jullie?

“Wij opereren jaarlijks ongeveer 220 mensen met dikkedarmkanker of endeldarmkanker. Van alle patiënten die we zien, heeft een kwart al uitzaaiingen in de organen.”

Dat is vrij veel. Hoe komt dat?

“Deels worden de signalen van darmkanker onderkend. Bij klachten of problemen zullen mensen, zeker in Twente, niet snel naar de dokter gaan. Mensen besteden er lang niet altijd direct aandacht aan en doen er nuchter over. Een andere oorzaak is dat er vaak weinig klachten zijn, met name als een tumor in het begin van de dikke darm zit. Hoe verder de tumor in de dikke darm zit, hoe meer de ontlasting is ingedikt en hoe meer problemen je krijgt met de stoelgang.”

Hoe eerder de diagnose, hoe beter behandelbaar?

“Absoluut. Darmkanker is, zeker in vergelijking met andere vormen van kanker, goed te behandelen. Sinds 2015 kunnen mensen boven de 55 deelnemen aan een screening, waarbij wordt gekeken naar bloedverlies in de ontlasting. Hierdoor is vroegtijdige diagnose makkelijker.”

Hoe ziet de behandeling van darmkanker er uit?

“Als blijkt dat er een tumor in de darm zit en er geen uitzaaiingen zijn, wordt via een kijkoperatie een stuk darm verwijderd, samen met de tumor en de lymfeklieren die bij dat deel van de darm horen. Door de lymfeklieren te verwijderen wordt de kans op uitzaaiingen zo klein mogelijk gehouden. Bij endeldarmkanker gaat er vaak nog een behandeling met chemotherapie en bestraling aan vooraf, omdat de tumor vaak het volledige bekken opvult en het lastig is om het netjes weg te halen. Door bestraling en chemotherapie wordt de tumor vaak kleiner en kan er nauwkeuriger worden geopereerd.”

Wat gebeurt er bij uitzaaiingen in het buikvlies?

“Voorheen was dit niet te behandelen, maar wij passen een HIPEC-behandeling toe en zijn daarmee één van de 9 centra in Nederland die deze behandeling uitvoert. Dit is een heftige operatie die voor een selecte groep patiënten mogelijk is. Je haalt dan de tumor en het aangetaste buikvlies weg en spoelt tijdens de operatie met chemotherapie de buik schoon. Door de chemotherapie worden eventuele achtergebleven uitzaaiingen aangepakt.”

Gebeurt dit allemaal binnen de muren van MST?

“Ja, we doen vrijwel alle soorten operaties voor darmkanker in MST. Mensen met uitzaaiingen in de lever worden regelmatig naar ons verwezen, omdat MST een regionaal centrum voor leverchirurgie is en veel leveroperaties doet. Datzelfde geldt voor mensen met darmkanker die daarnaast ook andere aandoeningen zoals hartproblemen hebben. MST heeft namelijk een vooraanstaand hartcentrum.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Darmalarm’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?