Boudewijn Santerse

De veelzijdigheid van urologie

Patiënten met allerlei aandoeningen worden naar een uroloog doorverwezen. Vaak worden dan medicijnen ingezet, en als het moet kunnen urologen diverse operaties toepassen. Uroloog Boudewijn Santerse: “Bij een operatie gebruiken we vaak minimaal invasieve technieken, en soms zetten we zelfs een innovatieve operatierobot in.”


Urologie is een dankbaar vak, omdat we veel voor mensen kunnen betekenen
Boudewijn Santerse

De uroloog helpt toch vooral mannen met plasproblemen?

Nee, zeker niet. Urologie is een veelzijdig specialisme. Plasproblemen van oudere mannen kunnen we uitstekend behandelen, maar er is veel meer. Ook vrouwen kunnen plasklachten hebben, of nierstenen, of bloed in de urine. We zien ook regelmatig kinderen in onze praktijk, bijvoorbeeld jongens met niet-ingedaalde balletjes of voorhuidproblemen. Ook bij incontinentie en voor sterilisatie van de man kunnen patiënten naar de uroloog.

Wanneer ga je als patiënt naar de uroloog?

Mensen met verscheidene klachten gaan naar de uroloog. Klachten als flankpijn, al of niet met koorts, koliekpijn, of bloed in de urine bijvoorbeeld kunnen een probleem van de nieren of urineleiders betekenen. In de nieren en urineleiders kunnen bijvoorbeeld stenen voorkomen, maar ook ontstekingen, cystes en kwaadaardige tumoren. En klachten als bloed in de urine, vaker aandrang hebben, minder vaak plassen of juist vaker plassen, of urineverlies kunnen betekenen dat er een probleem met de blaas is. Ook bij problemen met de prostaat, plasbuis, balzak en de penis kan een patiënt naar de uroloog verwezen worden.

Wat doet de uroloog precies?

De uroloog behandelt ziekten en kwalen van de nieren, de urineleiders, de blaas, de prostaat, de balzak met de testikels en de bijbal, de zaadleider, de penis en de plasbuis. Al deze organen kennen hun specifieke aandoeningen, van goedaardige kwalen tot kwaadaardige tumoren. Om tot een diagnose te komen, voert de uroloog zelf veel onderzoeken uit. Denk aan het blaasspiegelingsonderzoek (Cystoscopie), plastesten (Uroflow), echo’s van nieren en blaas of prostaatbiopten. De uroloog kan vervolgens veel verschillende behandelingen inzetten. Veel aandoeningen kunnen effectief met medicijnen worden behandeld, maar als het nodig is zal de uroloog een operatie uitvoeren. Veel nieroperaties bijvoorbeeld voeren we met behulp van de Da Vinci Operatierobot uit.

De Da Vinci Robot, wat is dat?

MST heeft sinds maart 2018 deze operatierobot. Aan de naam te horen denk je misschien dat dit apparaat zelf een kijkoperatie kan uitvoeren, maar dat is niet het geval. De robot is een machine voor gedetailleerde kijkoperaties en heeft vier beweegbare armen. Een van die armen houdt een lange dunne camera vast en de andere drie ieder een operatie-instrument. Eerst wordt de patiënt onder narcose gebracht. Daarna worden via kleine sneetjes de camera en de instrumenten in de buik gebracht. De arts/operateur staat zelf niet aan de operatietafel, maar zit iets verderop aan een zogenaamde ‘console’. Dat is een bedieningspaneel met de handgrepen van de instrumenten en een 3D beeldscherm. De handbewegingen van de operateur worden trillingvrij nagedaan door de armen van de robot. Niet bij elke operatie wordt de robot ingezet. Bij urologie wordt hij met name gebruikt om kleine tumoren uit een nier weg te halen en om de prostaat weg te halen bij prostaatkanker. Wij werken veel samen met de urologen van het ZGT. Daar staat ook een robot waar we prostaten en blazen opereren.

Hoe is de samenwerking met andere zorgverleners?

Wij worden bijgestaan door een team van verpleegkundigen en doktersassistenten die zelf ook bepaalde onderzoeken uitvoeren of katheters wisselen. Ook maken wij gebruik van de kennis en techniek van andere specialismen, bijvoorbeeld de radioloog voor CT-scans of een MRI of de fysiotherapeut voor de bekkenbodem. En urineverlies en incontinentie bijvoorbeeld worden vaak in samenwerking met de gynaecoloog behandeld.

Waar bent u naar op zoek?