Angst- en gehandicaptenzorg

Dit is tandheelkundige zorg aan patiënten met een lichamelijke en/of verstandelijk beperking, en mensen met traumatische en/of psychische problematiek, waardoor de normale mondzorg in de algemene tandartspraktijk niet goed mogelijk is.

Angst voor de tandheelkundige behandeling is niet ongewoon. Er zijn veel mensen die niet naar de tandarts durven en het steeds uitstellen, wat tot gevolg heeft problemen met tanden, kiezen en tandvlees. Een slecht gebit doet uw zelfvertrouwen en sociale leven zeker geen goed!
De oorzaken van deze angst zijn meestal terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen hebben mensen veel voor de “kiezen” gehad bij de (school)tandarts, griezelverhalen uit de omgeving of de angst “afgekeken”van de ouders.

Ons Centrum biedt verschillende behandelingen aan om met angst om te gaan. Welke behandeling voor u het beste is, hangt af van de behandelbaarheid en uw algemene gezondheid. Het doel is dat u weer leert omgaan met de angst, zodat u, na afronding van de behandeling, weer teruggaat naar uw huistandarts.
Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een behandeling onder algehele anesthesie (narcose) plaatsvinden, als onderdeel van het traject angstbegeleiding.

Kindertandheelkunde
Dit is tandheelkundige zorg aan:

  • kinderen met erg veel gaatjes die nog te jong zijn om uitgebreid behandeld te worden
  • kinderen met gedragsproblemen
  • kinderen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen
  • kinderen met medische problematiek

Een kindertandarts heeft zich gespecialiseerd op het gebied van kindertandheelkunde. Door de speciale opleiding weet de kindertandarts heel goed hoe om te gaan met bovengenoemde kinderen. Soms moet je op verantwoorde wijze doorzetten, ook al protesteert het kind en soms is terughoudendheid geboden. De kindertandarts wil graag van u weten wat uw kind heeft meegemaakt, zowel bij uw eigen tandarts, als eventueel op ander medisch vlak en samen met uw verhaal en de conditie van het gebit wordt er een behandelplan opgesteld. Gedurende het wenproces wordt veelal geprobeerd enkele handelingen uit te voeren, zoals het maken van foto’s, polijsten van het gebit en/of een kleine behandeling.

Angstbegeleiding bij kokhalsreflex
Er zijn ook veel mensen die telkens kokhalsneigingen krijgen  bij een tandheelkundige behandeling. De vele onderbrekingen en pauzes maken het lastig voor de tandarts om de behandeling voort te zetten.
Kokhalzen komt voor als reactie om slikken of stikken te voorkomen. Bij deze patienten die een tandheelkundige behandeling ondergaan komt door de spanning het kokhalsreflex versneld voor. In feite wordt een zorgvuldige behandeling hierdoor gehinderd. Er zijn oplossingen om toch tandheelkundige behandelingen te ondergaan. Een verhoogde kokhalsneiging kan ontstaan door een actieve prikkel in de mond zoals van: een afzuiger, spiegel, rontgenfoto, boor, een wattenrol, een afdruklepel.
Ook een andere actieve prikkel, die (nog) niet direct in de mond is, zoals: geur, reuk, zien, horen, en /of denken aan, heeft invloed op de kokhalsneiging.
Nog een belangrijke factor in de behandeling van het kokhalsprobleem is de eigen inzet en motivatie van de patient, wat meehelpt om de tandheelkundige behandeling tot een succes te laten worden.

Waar bent u naar op zoek?