Verloop van de operatiedag

Holding

Binnen het ziekenhuis worden jaarlijks veel chirurgische ingrepen gedaan waarbij de afdeling Anesthesiologie betrokken is. De anesthesioloog zorgt hierbij voor een goede voorbereiding van de patiënt. Dit gebeurt op de holding, ook wel de voorbereidingskamer van de OK genoemd. U kunt hier meer lezen over de holding.

Verkoever- / uitslaapkamer

Tijdens en na een operatie worden de lichaamsfuncties van de patiënt goed in de gaten gehouden, zoals de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed. Na de operatie gebeurt dit op de verkoeverkamer. U kunt hier meer lezen over de uitslaapkamer.

PACU – IC

Na grote operaties of indien het door uw medische conditie nodig is, gaat u na de operatie naar de PACU (Post Anesthesia Care Unit) of naar de IC (Intensive Care). Tijdens het gesprek met de anesthesioloog op de POS krijgt u te horen of het in uw geval nodig is hier naartoe te gaan. U wordt hier intensief bewaakt. Patiënten op de PACU verblijven er in principe maximaal één nacht. Deze informatie is ook voor uw familie belangrijk, in verband met hun bezoek aan u na de operatie.

Pijnbestrijding na de operatie

Pijn is een vervelende bijkomstigheid van vele ziektes en operaties. Goede pijnstilling is noodzakelijk, omdat dit bijdraagt aan een vlotter herstel. De pijnbeleving is echter van patiënt tot patiënt verschillend. Daarom is een goede pijnbestrijding maatwerk.

Ook op de verkoeverkamer wordt pijn geregistreerd met behulp van de pijnscore. Een pijnscore geeft verpleegkundigen en artsen een beter inzicht in de mate waarin u pijn ervaart. Op grond van uw pijnervaring kunnen zij de pijnbestrijding zo goed mogelijk afstemmen op uw behoefte. Onvoldoende pijnstilling kan effectief hoesten belemmeren, uw slaap verstoren en zo uw herstel vertragen. Teveel pijnmedicatie geeft kans op bijwerkingen. Het is dus belangrijk dat u precies genoeg pijnstilling krijgt.


Om een duidelijk beeld te krijgen hoe uw pijn verloopt en of de pijnverlichtende maaregelen voldoende effect hebben, vraagt de verpleegkundige u een aantal keren hoeveel pijn u heeft. U kunt uw pijn op twee manieren aangeven: met een cijfer op de NRS-schaal of met een plaatje op het pijnmeetlatje (VAS-schaal).

In het MST houden wij ons met name bezig met acute pijnbestrijding. Indien mogelijk wordt u in het geval van langdurige pijnbestrijding (chronisch) en / of pijnklachten rondom kanker (oncologisch) doorverwezen naar Nocepta. Nocepta is het centrum voor specialistische pijnzorg in Hengelo. U kunt hier meer lezen over Nocepta.

Waar bent u naar op zoek?