Hiv

Hiv is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het hiv-virus. Dit virus wordt van mens op mens overgedragen, meestal via de slijmvliezen, bijvoorbeeld door onbeschermd seksueel contact. Het kan ook worden overgedragen door bloed-bloedcontact (bijvoorbeeld door besmette naalden) of van moeder op kind. Als iemand besmet raakt met het hiv-virus, dan zal het virus zich vermenigvuldigen in CD4 cellen. Dit zijn belangrijke witte bloedcellen voor de afweer tegen ziekten. Deze cellen sterven hierbij af waardoor de afweer tegen ziekten afneemt. Hoe snel dit proces gaat verschilt van persoon tot persoon.

Wat is aids?

We spreken van aids als de afweer door het hiv-virus zo laag is geworden dat mensen ziek worden van ziekteverwekkers, waar mensen met een goede afweer niet ziek van worden. Ook bij bepaalde vormen van kanker in combinatie met hiv wordt van aids gesproken. Iemand met hiv hoeft geen aids te hebben of te krijgen, maar iemand met aids heeft wel altijd hiv.

Voorkomen en behandelen van hiv

Met de behandeling van een hiv-infectie willen we bereiken dat er zo weinig mogelijk van het hiv-virus in het lichaam aanwezig is. Hierdoor kan de afweer zich herstellen. Iemand met hiv moet medicijnen slikken om niet ziek te worden. Hierdoor is hiv tegenwoordig een chronische ziekte waar goed mee te leven valt. Iemand die goed is ingesteld op medicatie is bovendien bijna niet meer besmettelijk voor anderen. Vrouwen met hiv die goed zijn ingesteld op medicatie kunnen daardoor bijvoorbeeld kinderen krijgen zonder hun hiv over te dragen op hun kind.

Helaas kunnen we de hiv-infectie met de medicijnen die er nu zijn, niet genezen. Het virus verdwijnt dus nooit helemaal uit het lichaam. Iemand met hiv moet de medicijnen dan ook levenslang blijven slikken.

Besmetting met hiv voorkomen

Besmetting met het hiv-virus kan voorkomen worden door condooms te gebruiken tijdens vaginale, anale en orale seks en door geen injectienaalden te delen. Ook behandeling met hiv-remmers maakt de besmettingskans een stuk kleiner.

PEP en PrEP

Als iemand een risicovol contact hebt gehad met bloed, sperma, voorvocht of vaginaal vocht met daarin het hiv-virus, dan kan hij of zij eventueel een maand lang hiv-medicijnen slikken om het risico op besmetting mogelijk te verkleinen. Dit noemen we Post Expositie Profylaxe, oftewel PEP. Het liefst wordt binnen enkele uren na het opgelopen risico gestart met de medicatie. De huisarts kan zorgen voor een doorverwijzing. De medicatie wordt altijd voorgeschreven door de infectioloog van het MST.

Pre Expositie Profylaxe, oftewel PrEP, is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is dus een hiv preventiepil.

Meer informatie over PEP en PrEP kun je vinden op de site van Soa Aids Nederland.

Meer info

Meer over hiv en andere soa’s is op onderstaande sites te vinden.

Hiv vereniging

De Hiv Vereniging: voor en door mensen met hiv.

Informatie over geslachtsziekten en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Informatie over seks en soa, testen op HIV en soa voor risicogroepen.

Het Aidsfonds zet zich in voor iedereen die met hiv en aids te maken heeft.

Waar bent u naar op zoek?